Международен ден на Математиката в Българо-австрийското училище „Проф. Иван Шишманов“ Виена, Австрия
Международен ден на Математиката в Българо-австрийското училище „Проф. Иван Шишманов“ Виена, Австрия
За четвърта поредна година Българо-австрийското училище „Проф. Иван Шишманов“ е на картата със събития по случай Международния ден на Математиката 14.03 ( „π“) и сме щастливи, че за първа година не сме единствените в Австрия!
Както всяка година, Международният ден на Математика има мото – тази протича под надслов „Математика за всеки“.
В креативния и забавен свят на математиката взеха участие малки и големи, ученици и родители.
Децата Алина, Анна, Александър, Деа, Стивън и Стефан от клуб „Наука и техника“ в училище, ръководен от инициатора на събитието Доц. д-р Диана Стоева, представиха картинно на публиката представите за симетрия и я въведоха в света на Златното сечение. Вдъхновени от математиката бяха и стиховете на децата от литературния клуб към училището, които бяха сътворили разкошни творби в ритъма на вълшебните числата на Фибоначи.
Ето и авторите на стихотворенията:
Дариана, Ирнак и Стефан 8 клас, Валентин, Стивaн и Румен 9 клас, Елица, 10 клас, Лора и Деа, 7 клас, Елисавета и Георги Илиев 6 клас, Антонио 5 клас.
След като учениците с дружни усилия отговориха на всички гатанки и решиха специално създанената за събитието кръстословица, прочетоха дружно:
АЗ ПОЗНАВАМ ЧИСЛОТО „ПИ“!
Последва забавно състезание, в което отборите показаха спортна страст в дисциплините решаване на судоку, оцветяване на принципа на картографията, логически задачи и разшифроване на шифрован текст. Награди получиха всички участници, а най-усърдните продължиха да се борят със шахматни задачи с повишена трудност.
Кулминацията на празника беше един специален гост от света на високите технологии, който предизвика огромен възторг сред малки и големи – куче робот на компанията Boston Dynamics. Високотехнологичното и безкрайно симпатично куче- робот, което вече е служител и във Wiener Energie и в TU Wien, показа част от уменията си и грабна сърцата на всички. За удоволствието да се срещнем с него, изказваме специални благодарности!
Благодарим на всички – деца, родители и учителския екип, които направиха деня цветен и изпълнен с емоции!
Надяваме се, срещата с необятния свят на математиката да послужи за вдъхновение на бъдещите успехи на нашите деца!